Ma t/m Vrij: 08.00 - 21.00
Zaterdag: 08.00 - 14.00
NL 0475 - 227 099
DE 0049 211 2409 2005
WhatsApp. 0475 - 227 099
info@tandenmeer-roermond.nl Bredeweg 239E
6043GA Roermond
Medisch centrum
Klik voor spoed

Met EMDR van je tandartsangst af

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een vorm van psychotherapie die kan worden gebruikt om emotionele problemen te behandelen, zoals fobieën en traumagerelateerde aandoeningen. De techniek is ontwikkeld in de jaren 1980 en wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt als behandeling voor een breed scala aan emotionele problemen. EMDR kan ook effectief zijn bij het behandelen van de angst voor de tandarts.

De angst voor de tandarts, ook wel bekend als dentofobie, is een veel voorkomende fobie die kan leiden tot het uitstellen of het helemaal vermijden van tandheelkundige behandelingen. Dit kan op termijn leiden tot ernstigere tandproblemen en kan ook een negatief effect hebben op de algehele gezondheid. EMDR kan helpen om deze angst te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen, zodat mensen weer naar de tandarts kunnen gaan zonder angst en stress.

Hoe werkt EMDR? Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut de cliënt helpen om herinneringen aan de angstige ervaringen te identificeren en te verbinden met negatieve gedachten en emoties die daarmee samenhangen. De therapeut zal dan de cliënt helpen om deze herinneringen te verwerken door middel van oogbewegingen, aanrakingen of geluiden. De oogbewegingen volgen de bewegingen van de therapeut en helpen om de hersenen te stimuleren om de informatie op een andere manier te verwerken.

Tijdens de sessie zal de cliënt worden gevraagd om te denken aan de angstige ervaring en tegelijkertijd te focussen op de oogbewegingen of andere stimuli. De therapeut zal de cliënt dan vragen om te rapporteren wat er gebeurt tijdens de sessie en eventuele veranderingen in gedachten en emoties te bespreken. Dit proces kan worden herhaald totdat de herinnering niet langer emotioneel lading heeft en de cliënt in staat is om de ervaring op een gezonde manier te verwerken.

EMDR kan in sommige gevallen snel resultaat geven bij het behandelen van de angst voor de tandarts. Sommige mensen kunnen al na één of twee sessies merkbare vermindering van hun angst ervaren, terwijl anderen wellicht meer sessies nodig hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat het behandelproces voor iedereen uniek is. Als je lijdt aan dentofobie, overleg dan met een gekwalificeerde EMDR-therapeut om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor jou.

Wat onze patiënten zeggen

Nieuws

Wat te doen bij een gebroken tand

Als tandarts krijgen wij regelmatig de vraag wat er moet gebeuren als iemand een gebroken tand heeft. Het is belangrijk om te weten dat dit veel voorkomt en dat er stappen zijn die je kunt nemen om het ongemak te verminderen en verdere schade te voorkomen. In dit bericht zullen wij je daarom alles vertellen wat je moet weten als […]

Lees verder

Tandimplantaten: permanente oplossing

Heb je ooit gedacht aan tandimplantaten als oplossing voor je ontbrekende tanden? Laten we eens kijken waarom tandimplantaten een geweldige optie kunnen zijn en hoe het proces van het plaatsen van een implantaat in zijn werk gaat. Een van de grootste voordelen van tandimplantaten is dat ze er net zo echt uitzien en zich net zo natuurlijk aanvoelen als echte […]

Lees verder

Met EMDR van je tandartsangst af

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een vorm van psychotherapie die kan worden gebruikt om emotionele problemen te behandelen, zoals fobieën en traumagerelateerde aandoeningen. De techniek is ontwikkeld in de jaren 1980 en wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt als behandeling voor een breed scala aan emotionele problemen. EMDR kan ook effectief zijn bij het behandelen van de angst voor […]

Lees verder