Ma t/m Vrij: 08.00 - 21.00
Zaterdag: 08.00 - 14.00
NL 0475 - 227 099
DE 0049 211 2409 2005
WhatsApp. 0475 - 227 099
info@tandenmeer-roermond.nl Bredeweg 239E
6043GA Roermond
Medisch centrum
Klik voor spoed

Wat te doen bij een gebroken tand

Als tandarts krijgen wij regelmatig de vraag wat er moet gebeuren als iemand een gebroken tand heeft. Het is belangrijk om te weten dat dit veel voorkomt en dat er stappen zijn die je kunt nemen om het ongemak te verminderen en verdere schade te voorkomen. In dit bericht zullen wij je daarom alles vertellen wat je moet weten als je een gebroken tand hebt.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten gebroken tanden zijn. Een tand kan bijvoorbeeld afbreken of er kan een barst ontstaan. De behandeling die nodig is, hangt af van de aard en de ernst van de breuk.

Als je een gebroken tand hebt, is het allereerst belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een tandarts. In de tussentijd zijn er echter enkele stappen die je kunt nemen om het ongemak te verminderen en verdere schade te voorkomen.

Spoelen

De eerste stap is om je mond te spoelen met warm water en ervoor te zorgen dat eventuele scherpe randen van de gebroken tand niet in je wang of tong snijden. Dit kan pijnlijk zijn, dus wees voorzichtig. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat er voedseldeeltjes vast komen te zitten in de gebroken tand, omdat dit de breuk kan verergeren.

Bloeden stoppen

Als er sprake is van bloeden, druk dan zachtjes op het getroffen gebied met een schoon gaasje of stukje katoen tot het bloeden stopt. Het is ook belangrijk om de pijn te verlichten, vooral als je later naar de tandarts moet. Je kunt dit doen door een koud kompres op je wang aan te brengen om de zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Je mag uiteraard altijd een paracetamol of andere pijnstilling nemen.

Laat herstel over aan de tandarts

Het is belangrijk om te weten dat je de gebroken tand niet zelf moet proberen te herstellen of te lijmen. Dit kan de breuk verergeren en verdere schade veroorzaken. Laat het herstellen van de gebroken tand altijd over aan een professionele tandarts!

Wanneer je bij de tandarts komt, zullen de breuk beoordelen en de beste behandeling bepalen. Dit kan variëren van een eenvoudige vulling tot een kroon of zelfs een wortelkanaalbehandeling, afhankelijk van de ernst van de breuk. Als de breuk erg ernstig is, kan het zijn dat het verstandiger is om de tand geheel te verwijderen en een implantaat of brug te plaatsen.

Uiteraard wordt je goed geïnformeerd over de mogelijkheden en maken we samen een plan waar jij je het beste bij voelt. Als je tand gebroken is kunnen we het ons voorstellen dat je behoorlijk schrikt, maar wij kunnen we je verzekeren dat jij je mooie glimlach weer terug krijgt! 

Wat onze patiënten zeggen

Nieuws

Wat te doen bij een gebroken tand

Als tandarts krijgen wij regelmatig de vraag wat er moet gebeuren als iemand een gebroken tand heeft. Het is belangrijk om te weten dat dit veel voorkomt en dat er stappen zijn die je kunt nemen om het ongemak te verminderen en verdere schade te voorkomen. In dit bericht zullen wij je daarom alles vertellen wat je moet weten als […]

Lees verder

Tandimplantaten: permanente oplossing

Heb je ooit gedacht aan tandimplantaten als oplossing voor je ontbrekende tanden? Laten we eens kijken waarom tandimplantaten een geweldige optie kunnen zijn en hoe het proces van het plaatsen van een implantaat in zijn werk gaat. Een van de grootste voordelen van tandimplantaten is dat ze er net zo echt uitzien en zich net zo natuurlijk aanvoelen als echte […]

Lees verder

Met EMDR van je tandartsangst af

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een vorm van psychotherapie die kan worden gebruikt om emotionele problemen te behandelen, zoals fobieën en traumagerelateerde aandoeningen. De techniek is ontwikkeld in de jaren 1980 en wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt als behandeling voor een breed scala aan emotionele problemen. EMDR kan ook effectief zijn bij het behandelen van de angst voor […]

Lees verder