Ma t/m Vrij: 08.00 - 21.00
Zaterdag: 08.00 - 14.00
NL 0475 - 227 099
DE 0049 211 2409 2005
WhatsApp. 0475 - 227 099
info@tandenmeer-roermond.nl Bredeweg 239E
6043GA Roermond
Medisch centrum
Klik voor spoed

Wat te doen tegen tandvleesontsteking?

Hoe herken je tandvleesontsteking?

Een tandvleesontsteking komt voor in twee stadia: gingivitis en parodontitis. Het eerste stadium (gingivitis) is, mits u er niet te lang mee rond loopt, ongevaarlijk. Het zorgt voor irritaties en minimale bloedingen tijdens het poetsen van de tanden. Wanneer u tijdens dit stadium niets verbetert aan uw mondhygiëne, kan de ontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis. Hierbij verspreid de ontsteking zich naar het kaakbot, waardoor uw tandvlees zich terug trekt. Uiteindelijk verdwijnt uw kaakbot en kunnen tanden en kiezen uitvallen. Het is belangrijk om tandvleesontsteking op tijd te behandelen, voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen.

Het is moeilijk om ontstoken tandvlees (gingivitis) op te merken. Toch zijn er verschillende symptomen die alarmbellen doen rinkelen:

  • U heeft rood en gezwollen tandvlees
  • Tijdens het tandenpoetsen begint uw tandvlees snel te bloeden
  • Uw tandvlees is pijnlijk en geïrriteerd
  • Een vieze smaak in de mond of een slechte adem

Heeft u last van deze symptomen? Neem contact met ons op om de ernst van de situatie te bepalen. Wij kunnen ontstoken tandvlees op tijd opmerken, behandelen en u adviseren.

 

De oorzaak van tandvleesontsteking

De oorzaak van tandvleesontsteking is veelal te verwijten aan slechte mondhygiëne. Maar er zijn ook andere factoren die de kans op ontstoken tandvlees vergroten. Tijdens hormonale veranderingen, zoals pubertijd, menstruatie of zwangerschap, is het risico op een ontsteking groter. Daarnaast kunnen ook diabetes, HIV, stress, roken en medicijnen voor een tandvleesontsteking zorgen.

 

Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

Een tandvleesontsteking kan erg hinderlijk zijn, daarom vraagt u zich af wat te doen bij ontstoken tandvlees. In de meeste gevallen kunt u een tandvleesontsteking thuis behandelen. Het is van groot belang om goed te poetsen. Ook op de plekken waar uw tandvlees pijnlijk is of zelfs bloed. Probeer daarnaast:

  • Uw tanden en tandvlees schoon te houden door tandenstokers en jagers te gebruiken
  • Uw mond te spoelen met een zoutoplossing (halve theelepel zeezout in een glas warm water)
  • Iedere ochtend na het poetsen uw tandvlees te masseren met uw (schone!) vingertoppen
  • Een afspraak maken bij onze praktijk om de tandplak tussen het tandvlees en tanden te verwijderen

Wordt uw tandvleesontsteking niet minder, of zelfs erger? Maak dan een afspraak bij onze tandarts. Wij kunnen de ernst van uw situatie goed bepalen en behandelen uw tandvleesontsteking. Lees meer over de behandeling.

Maak afspraak

Wat onze patiënten zeggen

Nieuws

Wat te doen bij een gebroken tand

Als tandarts krijgen wij regelmatig de vraag wat er moet gebeuren als iemand een gebroken tand heeft. Het is belangrijk om te weten dat dit veel voorkomt en dat er stappen zijn die je kunt nemen om het ongemak te verminderen en verdere schade te voorkomen. In dit bericht zullen wij je daarom alles vertellen wat je moet weten als […]

Lees verder

Tandimplantaten: permanente oplossing

Heb je ooit gedacht aan tandimplantaten als oplossing voor je ontbrekende tanden? Laten we eens kijken waarom tandimplantaten een geweldige optie kunnen zijn en hoe het proces van het plaatsen van een implantaat in zijn werk gaat. Een van de grootste voordelen van tandimplantaten is dat ze er net zo echt uitzien en zich net zo natuurlijk aanvoelen als echte […]

Lees verder

Met EMDR van je tandartsangst af

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een vorm van psychotherapie die kan worden gebruikt om emotionele problemen te behandelen, zoals fobieën en traumagerelateerde aandoeningen. De techniek is ontwikkeld in de jaren 1980 en wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt als behandeling voor een breed scala aan emotionele problemen. EMDR kan ook effectief zijn bij het behandelen van de angst voor […]

Lees verder