Ma t/m Vrij: 08.00 - 21.00
Zaterdag: 08.00 - 14.00
NL 0475 - 227 099
DE 0049 211 2409 2005
WhatsApp. 0475 - 227 099
info@tandenmeer-roermond.nl Bredeweg 239E
6043GA Roermond
Medisch centrum
Klik voor spoed

Wat te doen tegen tandvleesontsteking?

Hoe herken je tandvleesontsteking?

Een tandvleesontsteking komt voor in twee stadia: gingivitis en parodontitis. Het eerste stadium (gingivitis) is, mits u er niet te lang mee rond loopt, ongevaarlijk. Het zorgt voor irritaties en minimale bloedingen tijdens het poetsen van de tanden. Wanneer u tijdens dit stadium niets verbetert aan uw mondhygiëne, kan de ontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis. Hierbij verspreid de ontsteking zich naar het kaakbot, waardoor uw tandvlees zich terug trekt. Uiteindelijk verdwijnt uw kaakbot en kunnen tanden en kiezen uitvallen. Het is belangrijk om tandvleesontsteking op tijd te behandelen, voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen.

Het is moeilijk om ontstoken tandvlees (gingivitis) op te merken. Toch zijn er verschillende symptomen die alarmbellen doen rinkelen:

  • U heeft rood en gezwollen tandvlees
  • Tijdens het tandenpoetsen begint uw tandvlees snel te bloeden
  • Uw tandvlees is pijnlijk en geïrriteerd
  • Een vieze smaak in de mond of een slechte adem

Heeft u last van deze symptomen? Neem contact met ons op om de ernst van de situatie te bepalen. Wij kunnen ontstoken tandvlees op tijd opmerken, behandelen en u adviseren.

 

De oorzaak van tandvleesontsteking

De oorzaak van tandvleesontsteking is veelal te verwijten aan slechte mondhygiëne. Maar er zijn ook andere factoren die de kans op ontstoken tandvlees vergroten. Tijdens hormonale veranderingen, zoals pubertijd, menstruatie of zwangerschap, is het risico op een ontsteking groter. Daarnaast kunnen ook diabetes, HIV, stress, roken en medicijnen voor een tandvleesontsteking zorgen.

 

Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

Een tandvleesontsteking kan erg hinderlijk zijn, daarom vraagt u zich af wat te doen bij ontstoken tandvlees. In de meeste gevallen kunt u een tandvleesontsteking thuis behandelen. Het is van groot belang om goed te poetsen. Ook op de plekken waar uw tandvlees pijnlijk is of zelfs bloed. Probeer daarnaast:

  • Uw tanden en tandvlees schoon te houden door tandenstokers en jagers te gebruiken
  • Uw mond te spoelen met een zoutoplossing (halve theelepel zeezout in een glas warm water)
  • Iedere ochtend na het poetsen uw tandvlees te masseren met uw (schone!) vingertoppen
  • Een afspraak maken bij onze praktijk om de tandplak tussen het tandvlees en tanden te verwijderen

Wordt uw tandvleesontsteking niet minder, of zelfs erger? Maak dan een afspraak bij onze tandarts. Wij kunnen de ernst van uw situatie goed bepalen en behandelen uw tandvleesontsteking. Lees meer over de behandeling.

Maak afspraak

Wat onze patiënten zeggen

Nieuws

Werken bij Tand&Meer?

Tand&Meer staat bekend in Roermond om haar persoonlijke en zorgvuldige behandeling. Wij zijn vanwege groei per direct op zoek naar een tandartsassistent(e), een preventieassistent(e) en een baliemedewerk(st)er die ons team komen versterken. Voor deze functie zoeken wij een collega die: Goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikken Iemand die maximale inzet voor onze patiënten en praktijk wil leveren Een team gerichte […]

Lees verder

Wat te doen tegen tandvleesontsteking?

Hoe herken je tandvleesontsteking? Een tandvleesontsteking komt voor in twee stadia: gingivitis en parodontitis. Het eerste stadium (gingivitis) is, mits u er niet te lang mee rond loopt, ongevaarlijk. Het zorgt voor irritaties en minimale bloedingen tijdens het poetsen van de tanden. Wanneer u tijdens dit stadium niets verbetert aan uw mondhygiëne, kan de ontsteking zich ontwikkelen tot parodontitis. Hierbij […]

Lees verder

Paasactie 2021

Bent u op zoek naar een praktijk waar u snel terecht kunt en een tandarts die alle tijd voor u neemt? Schrijf u in bij Tand&Meer en profiteer van onze paasactie. Schrijf u in april in bij onze praktijk en ontvang een gratis gebitsreiniging als paascadeau bij uw afspraak!     Deze actie is verlopen  

Lees verder